Atombomben over Nagasaki udrettede på sekunder, hvad den japanske regering havde forsøgt i 250 år: at ødelægge kristendommen i landet

Tidligt om morgenen for præcis 70 år siden lettede en af de store B-29 flyvemaskiner med den anden af de to atombomber, der er blevet kastet i krig. Missionen var ifølge nedenstående artikel velsignet af både katolske og lutheranske feltpræster på, hvad der dengang var verdens største flyveplads, nemlig North Field basen på øen Tinian, en del af Nordmarianerne.

Flyvningens første mål var byen Kokura, men der viste sig at være overskyet, hvorefter besætningen styrede luftfartøjet ned mod det andet mål, byen Nagasaki. De udførte dygtigt, hvad der blev forventet af dem, og moralsk var de bakket op af præsterne hjemme på basen.

Det lykkedes som bekendt at kaste bomben, der detonerede som den skulle.

Oven i det ulykkelige i de talløse dødsofre, viser det sig imidlertid, at bomben sprængte omkring 500 vandrette meter fra den største kirke i Østen – katedralen i distriktet Urakami. Nagasaki havde den største koncentration af kristne i hele Japan, nemlig 12.000 døbte katolikker. Hundreder havde netop forsamlet sig til messe i katedralen klokken 11 om formiddagen, da den fire og et halvt tons tunge plutoniumbombes kernereaktion gik igang.

Der havde været katolikker i området siden 1549. I lange perioder havde de levet skjult for regeringens forfølgelser, blandt andet i underjordiske katakomber. I kraft af udenlandsk diplomati blev forholdene efterhånden bedre; fra 1917, og indtil amerikanerne angreb, samledes de kristne i Urakami-katedralen.

Link til artiklen af Gary G. Kohls